当前位置: 首页 -> 通知公告 -> 正文

作者: 来源: 阅读次数: 日期:2024-05-29

会议时间:2024529日(周三)19:30-21:30

会议地点:线上腾讯会议:511-275-172

报告1Exploring the Dynamics of Auditor Relationships: The Impact of Engagement Quality Reviewers and Engagement Partners Relationships on Audit Quality

报告人:赵田

内容简介:Audit quality is a critical component of the information disclosure framework, which directly influences the quality of accounting information, and in turn shapes the decisions and actions of stakeholders. This paper aims to explore how the relationship between engagement quality reviewer (EQR) and the engagement partner affect audit quality. We will use Chinese data as the EQRs identity is only disclosed in listed firms announcement in China since 2020. Additionally, all the characteristics of those partners can be found in the CSMA database. There are several proxies we have considered to measure the relationship, which are the independent variables, such as some demographic characteristics, school ties, social ties or political ties between two roles. In terms of dependent variable, the audit quality can be measured by discretional accruals or financial restatement. We found that connected auditors are more likely to issue favorable audit opinions, especially for financially distressed clients.

报告2:一般偏差右删失数据下剩余寿命分位数回归

报告人:孙桂萍

内容简介:剩余寿命是刻画个体预期寿命的一个重要度量, 对剩余寿命的早期研究主要集中在剩余均值上. 然而当总体生存函数偏态或厚尾时剩余均值函数不存在, 因此统计学者建议用剩余分位数来刻画预期寿命. 在完全数据和右删失数据下, 剩余分位数的建模和理论已经很完善. 但是, 在实际的调查研究中经常会遇到偏差抽样数据. 例如, 临床医学中的左截断数据, 流行病学中的病例队列抽样数据, 医学大型队列研究中的长度偏差抽样数据等等. 忽略抽样偏差会导致参数估计有偏和不合理的推断结果. 本文考虑一般偏差右删失数据下剩余寿命分位数回归的统计推断问题. 首先, 我们提出了一个一般偏差右删失数据下的剩余寿命分位数回归模型, 并利用一般估计方程方法对模型中的参数进行了估计. 针对已有文献常用的删失变量与协变量独立性假设, 本文重点考虑了删失变量依赖于协变量场合. 其次, 由于估计量的渐近方差中涉及非参密度函数, 在估计渐近方差时, 本文采用Bootstrap方法. 最后, 数值模拟显示本文提出的方法有限样本性质表现很好.

报告3:课程思政融入数学概念教学的实践研究——以“定积分的概念”为例

报告人:华瑞

内容简介:课程思政是高校贯彻立德育人要求的关键环节,落实立德树人根本任务的重要举措,是完善全员全程全方位“传道授业解惑”的立德树人过程。在大思政的背景下,各高校教师积极探索将思政元素融入高等数学课程教学中,如何将高等数学课程教学探索的结果和积累的经验稳落地、见实效,从而作出更加的优化教学设计,这既是课程思政建设的基本要求,也是高等数学教学内涵提升的必然选择。报告以定积分概念这个案例为研究基础,以解决问题为导向,以高等数学课程为依托,将问题驱动法、教师引导法和讲授法相互结合进行教学设计,调动学生充分融入课堂教学,从而有效提升解决实际问题的能力.